Een allemansvriend: chocoladecake met frosting

Ik hou van zoet. Tandglazuur-aantastend-mier- en mierzoet. Niet iedereen houdt van mierzoet. RAAR! ‘Niet Iedereen’ is gek. Ik vind het dus ook lastig om een cake te maken voor ‘Niet Iedereen’. Want meestal eet ik ook mee – grijp altijd naar het kontje, die van de cake hè, viespeuk – en IK moet het ook lekker vinden. Of course. Ken je dat probleem? Rekening houden met de wensen van ‘Niet Iedereen’? Speciaal voor jou dan, deze allemansvriend van chocolade. Klinkt als ‘niet-lekker-niet-vies’? Nee hoor! Gewoon een hele lekkere basic chocoladecake zonder nootjes of andere fratsen. Niet té zoet voor ‘Niet Iedereen’ en toch niet saai door de chocoladefrosting. Vind iedereen lekker. Tenzij ‘Niet Iedereen’ zegt: “ik lust geen chocolade!”. Da’s dan DIKKE VETTE pech!

Ingrediënten:
340 gr. bloem
120 gr. ongezoet cacaopoeder
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel natriumbicarbonaat
1 theelepel zout
230 gr. boter (kamertemperatuur)
400 gr. kristalsuiker
2 grote eieren (kamertemperatuur)
1 theelepel vanille-extract
1 theelepel amandelextract
225 gram crème fraiche
300 ml. koude sterke koffie

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Vet het bakpapier in en bestuif het geheel met wat cacaopoeder (tik het overtollige poeder eruit).
2. Zeef bloem, cacaopoeder, natriumbicarbonaat, bakpoeder en zout in een schaal. Zet apart.
3. Klop de boter luchtig op middelhoge snelheid, ongeveer dertig seconden. Giet geleidelijk de suiker erbij en klop tot je een luchtige, lichtgekleurde massa hebt, ongeveer vijf minuten. Klop de eieren er één voor één doorheen, telkens de tijd nemend tot elk ei goed verwerkt is. Klop vanille-, en amandelextract erdoor.
4. Klop de bloem en crème frache in drie delen op lage snelheid door de boter. Begin en eindig met de bloem, waarbij je telkens tussen elke beurt door met je pannenlikker het beslag naar de onderkant van de schaal schraapt.
5. Klop de koffie door het beslag.
6. Schep het beslag in de bakvorm. Bak de cake ongeveer drie kwartier, tot een satéstokje in het midden van de cake gestoken er weer droog uitkomt. Laat de cake tien minuten afkoelen in de vorm. Haal een mespunt langs de rand en til de cake uit de vorm. Leg de cake op een rooster en laat hem geheel afkoelen (ongeveer een uur).

Iets vergeten? Nee hoor!
Het recept van de chocoladefrosting vind je hier. En – oh ja – deze cake is extra lekker met bramen!

P.S. Dit recept is afkomstig uit het kookboek ‘Taart! Spectaculaire taarten maak je zelf’

P s s s t . . ! L i k e   w h a t  y o u ‘ v e  r e a d ?
L i k e   o r   s h a r e   m e  !
|
|
V

Advertenties

2 Reacties op “Een allemansvriend: chocoladecake met frosting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s