De capo di tutti capi van de Italiaanse toetjes: tiramisu!

tiramisuRauwe frustratie
Ik háát onduidelijke recepten. Hoor je me? Ik háát ze! Klare taal, heldere instructies en onverbloemde commando’s. Daar hou ik van. En ik geef de voorkeur aan ondubbelzinnigheid in de ingrediëntenlijst – room? wat voor room? zoet, zuur, zoet-zuur? – want mijn eigen interpretatie is SOWIESO fout. Dan mislukt mijn creatie, ben ik niet te pruimen en is mijn avond vergald. Ook die van mijn vriend trouwens. Arm jong. Allemaal de schuld van dat ene, onduidelijke en dubbelzinnige recept.

Baas van alle bazen
Dus speciaal voor iedereen die gaat bokken als een recept mislukt, heb ik dit keer een d-u-i-d-e-l-i-j-k recept toegevoegd aan het Reutemeteutkookboek: tiramisu! De absolute Capo di tutti capi van de Italiaanse toetjes. Met een Hollandse twist, dat dan weer wel. Klaar in een muggewip en onweerstáánbaar lekker. Kan niet mislukken bovendien, dus je avond is gered. En die van je vriend ook trouwens :) .

Ingrediënten 4 personen
150 gr. lange vingers
225 gr. mascarpone
100 gr. cacao
1.5 dl. sterke koffie (oploskoffie mag ook!)
2.5 dl. vanillevla
3 eetl. koffielikeur (Tia Maria o.i.d)
3 eetl. witte suiker
zakje slagroomversteviger

Bereidingswijze
1. Leg de lange vingers naast elkaar op een plastic dienblad of op een bakplaat met opstaande rand. Giet koffie en de koffielikeur eroverheen en laat deze intrekken.
2. Klop mascarpone, suiker, vanillevla en slagroomversteviger in een paar minuten bijna stijf met de mixer.
3. Bedek de bodem van een brede, hoge schaal met lange vingers. Voorzichtig! Want de lange vingers zullen vrij zacht zijn en kunnen gemakkelijk uit elkaar vallen. Duidelijker dan dit kan ik het niet voor je maken.
4. Bedek 1/3 van de lange vingers met 1/3 deel van het mascarponemengsel. Leg de helft van de rest van de lange vingers erop. Bedek deze laag lange vingers met nog 1/3 deel van het mascarponemengsel. Leg de rest van de lange vingers erop. Schep vervolgens de rest van het mascarponemengsel erop en strijk het glad.
5. Zeef de cacao over de tiramisu en laat hem een uurtje – of nog beter:  een hele nacht! – in de koelkast staan.

Tips? Jazeker!
Maak er een zomers toetje van met verse aardbeien. En onmogelijk natuurlijk, maar is je tiramisu toch mislukt (lees: ’t ziet er niet uit)? Silly you. Schep de gehele massa in een glaasje, leg er wat aardbeien op of steek twee lange vingers – de koekjes, niet die van mensenvlees – aan de zijkant.  Ziezo. Toetje en avond gered.

Buon appetito!

tiramisu aardbei

Liefs,

Nadine S.

Dit vind je misschien ook wel leuk:
Feestje? Bak een citroen-poppycake!
Spunske: luchtige chocolademousse op z’n Brabants
Arretjescake: de smaak van vroeger

vogelreutemeteut2P s s s t . . ! L i k e   w h a t  y o u ‘ v e  r e a d ?  L i k e   o r   s h a r e   m e !

Advertenties

3 Reacties op “De capo di tutti capi van de Italiaanse toetjes: tiramisu!

  1. Pingback: Spotted in Eindhoven | Mangiare | R e u t e m e t e u t·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s