Feestje? Bak een citroen-poppycake!

maanzaad cakeGebak van Multivlaai of Bakkersland zijn NIET uitgenodigd op mijn verjaardagsfuif. Ik bak liever zelf een taart om te vieren dat ik weer een jaartje wijsheid en aftakeling rijker ben. Vroeger deelde ik arretjescake uit op mijn feestje en trakteerde ik de juf op perencake. Inmiddels heb ik er een aantal favorieten bij, waaronder deze citroen-poppycake. Pardon? Poppycake? Klinkt als een zoetsappig koosnaampje voor je hond, kat of buidelrat. Zoet is het wel, sappig allerminst. Poppycake is niets anders dan ‘maanzaadcake’. Maar een ‘zaadjescake’ klinkt nou eenmaal minder aantrekkelijk, vind je niet? Hoe dan ook, met dit gebak ben je verzekerd van een geslaagd partijtje.

Ingrediënten
550 gr. patisseriebloem
2 theelepels bakpoeder
1 1/2 theelepel natriumbicarbonaat
1 theelepel zout
230 gram boter (op kamertemperatuur)
400 gram kristalsuiker
4 grote eieren (op kamertemperatuur)
2 theelepels vanille-extract
470 ml karnemelk
1 1/2 eetlepel citroenrasp
1 theelepel citroensap
2 eetlepels blauwmaanzaad (poppy!)

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Vet het bakpapier in en bestuif het geheel met wat bloem (tik het overtollige bloem eruit).
2. Zeef bloem, bakpoeder, natriumbicarbonaat en zout in een schaal. Zet apart.
3. Klop de boter luchtig op middelhoge snelheid, ongeveer dertig seconden. Giet geleidelijk de suiker erbij en klop tot je een luchtige, lichtgekleurde massa hebt, ongeveer vijf minuten. Klop de eieren er één voor één doorheen, telkens de tijd nemend tot elk ei goed verwerkt is (ongeveer vijf minuten). Klop vanille-extract er doorheen.
4. Voeg in drie delen op lage snelheid kloppend, de bloem, het blauwmaanzaad en de melk aan de boter toe. Begin en eindig met de bloem, waarbij je telkens tussen elke beurt door met je pannenlikker het beslag naar de onderkant van de schaal schraapt. Voeg uiteindelijk de citroenrasp en citroensap toe.
5. Schep je beslag in de bakvorm. Bak tot de cake goudbruin is en een prikker en droog uitkomt, ongeveer drie kwartier. Laat hem tien minuten koelen in de vorm – haal een mespunt langs de rand en til de cake eruit. Leg op een rooster en laat de cake geheel afkoelen, ongeveer een uur.

Tips? Jazeker!
Vul’m met een dikke laag botercrème en lemon curd en NIEMAND slaat jouw feestje over dit jaar. Beloofd.

Liefs, Nadine S.

P.S. Dit recept is afkomstig uit het kookboek ‘Taart! Spectaculaire taarten maak je zelf’

vogelreutemeteut2P s s s t . . ! L i k e   w h a t  y o u ‘ v e  r e a d ?  L i k e   o r   s h a r e   m e !

Advertenties

2 Reacties op “Feestje? Bak een citroen-poppycake!

  1. Pingback: Capo di tutti capi van de Italiaanse toetjes: tiramisu! | R e u t e m e t e u t·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s