Spunske: luchtige chocolademousse op z’n Brabants

chocolademousseToen post nog  een ‘big deal’ was 
“Kijk Nadine, je hebt post!” Met ogen vol verwachting tuur ik door het raam dat de keuken scheidt van de gang. Jemig! Er steekt inderdaad een envelop uit de gleuf van de voordeur. Resoluut leg ik mijn lepel neer en ren naar de gang. Nieuwsgierig trek ik aan de envelop. Op de achterkant prijkt een logo. Van de Rabobank. En hij is geadresseerd aan Dhr. Suntjens. Teleurgesteld slof ik terug naar de keuken waar ik mijn toetje heb achtergelaten op tafel. Tot mijn schrik zijn er twee grote happen van genomen. En ik zie mijn broer en zus grinnikend een lepel naar binnen schuiven.

Hartverscheurend, niet?
Ik nam altijd de tijd voor mijn toetjes, pakte zelfs twee hapjes van één lepel. Daarmee tergde ik mijn broer en zus, die lijdzaam moesten toezien hoe iedere hap uitvoerig werd geproefd, terwijl zij naar inmiddels lege bordjes staarden. Mijn straf was eenvoudig en altijd doeltreffend. Jong als ik was, trapte ik er telkens weer in. Ik heb nooit post ontvangen. Al die keren niet.

Never look up!
Maar ik ben niet meer voor één gat te vangen. Ik eet stoïcijns door en kijk niet op van mijn toetje al wordt er MOORD of BRAND geroepen. Deze superluchtige chocolademousse van mijn schoonmoeder uit Brabant bijvoorbeeld. ‘Ei! Das verrekus goei voeier’ en gaat al generaties-lang mee. Die wil je écht niet aan je voorbij laten gaan dacht ik zo. Dus ik stel voor dat jij precies hetzelfde doet als ik: always keep your eyes fixed on your dessert! En ja,  zélfs als je post hebt.

Ingrediënten Spunske 4 pers:
(vrij vertaald uit het Brabants: Sponsje)
300 gr. pure chocolade
3 eetl. suiker
4 eieren (op kamertemperatuur)
scheutje melk
klontje boter

Bereidingswijze
1. Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een niet te grote pan – anders koekt het aan – samen met een scheutje melk, een klontje boter en de suiker. Laat het geheel al roerende smelten.
2. Scheid het eiwit van de eidooiers – kijk bij ‘tips‘! – en roer de dooiers met een houten lepel.
3. Haal het pannetje van het vuur met het gesmolten chocolademengsel en roer de dooiers er doorheen totdat de kleur lichter wordt.
4. Zet het pannetje met het chocolademengsel in de gootsteen in een laagje koud water nadat het mengsel is afgekoeld. Het koelen is belangrijk om het krimpen van de massa te voorkomen.
5. Klop de eiwitten stijf met een klein beetje zout om het te laten stijven.
6. Spatel rustig de geklopte eiwitten door het chocolademengsel en verdeel de mousse over glaasjes. Laat de mousse minimaal vier uur – of liever een nacht – stijven in de koelkast voor een écht ‘spunske’-effect.

Tips? Jazeker!
1. Moeite met eiwitten van eidooiers scheiden? Dit trucje is heel simpel: hou je linkerhand boven een pan, sla het ei kapot en laat dan de massa in je linkerhand glijden met licht gespreide vingers. Het eiwit sijpelt langs je vingers de pan in, terwijl de eidooier braaf blijft liggen in je handpalm. Peace of cake, niet?
2. Lekker met verse slagroom, frambozen, bramen, bosbessen of andere seizoensvruchten.

Houdoe,

Nadine S.

chocolademousse

vogelreutemeteut2P s s s t . . ! L i k e   w h a t  y o u ‘ v e  r e a d ?  L i k e   o r   s h a r e   m e !

Advertenties

5 Reacties op “Spunske: luchtige chocolademousse op z’n Brabants

  1. Pingback: Capo di tutti capi van de Italiaanse toetjes: tiramisu! | R e u t e m e t e u t·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s