Zuurkoolstoemp met gekarameliseerde appeltjes

zuurkoolstamppotJe weet pas wat je mist wanneer je het niet meer hebt. Getver! Wat cliché. Stiekem is het wel zo. Vroeger vond ik de Nederlandse keuken oer- , maar dan ook écht OERsaai en trok ik steevast een lang gezicht bij het zien van draadjesvlees. “Mam, wat eten we vandaag?”, vroeg ik dan. Als ze antwoordde met “Wat de pot schaft”, wist ik precies hoe laat het was: aardappelen met jus, stronken broccoli  – met als ik pech had: niks – en een taaie speklap. Dat sneed ik dan bokkig aan gort en prakte alles venijnig fijn met de onderkant van mijn vork. Net zolang totdat het eten op mijn bord veranderde in iets wat leek op een bruine substantie die de weg zelfstandig terug had gevonden naar waar het ooit z’n entree maakte. Arme mama.

Pas toen ik een tijdje in Spanje woonde en de tapas en pasta-uit-zakjes – hoefde alleen heet water bij! – de neus uitkwam, miste ik die weinig verfijnde Hollandse pot van weleer. Nu vind ik zelfs dat de Nederlandse keuken heel lekker is! Ok. Dat klinkt als ‘vakantie in eigen land is óók heerlijk hoor!’. Maar echt: dit is bijvoorbeeld de lekkerste zuurkoolstamppot die ik ken. En ik beloof je, het is geen bruine prak.

Ingredienten 4 personen:
1 kilo aardappelen
500 gr. (wijn)zuurkool
400 gr. (zuurkool)spek
1 groot blikje ananasstukjes
2 appels
3 eetl. suiker
scheutje melk
peper & zout
roomboter
snufje kaneel
(btw: Ik háát ‘snufje’ maar kon geen ander woord bedenken)

Bereidingswijze
1. Breng de geschilde aardappelen aan de kook.
2. Snijd de spek in dikke blokjes – véél lekkerder dan uit een pakje! – en bak ze krokant.
3. Verwarm de zuurkool in eigen vocht in een pannetje.
4. Snijd de appels in schijfjes. Doe een klontje boter in de pan met ongeveer drie eetlepels suiker en een snufje (heb je’m weer) kaneel, en laat het mengsel lichtbruin kleuren. Doe daarna de appelschijfjes in de pan en bak ze aan beide kanten goudbruin.
5. Pureer de aardappelen met een klein beetje ananassap uit het blikje en eventueel wat boter, peper en zout. Meng de opgewarmde zuurkool, de uitgebakken spekjes en de ananasstukjes er doorheen.
6. Serveer de stamppot in een diep bord en serveer met de gekarameliseerde appeltjes.

Tips? Niet echt.
Wel een opmerking: de stukjes ananas en appeltjes maken deze stamppot lekker fris. Dus ook gewoon lekker als de temperatuur weer lekker boven nul gestegen is.

Niks bon appétit, gewoon ‘eet smakelijk’!

Nadine S.

Advertenties

Een Reactie op “Zuurkoolstoemp met gekarameliseerde appeltjes

  1. Pingback: Back in the days: smeuïge perencake | R e u t e m e t e u t·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s