Arretjescake: de smaak van vroeger

arretjescake

Arretjescake zoals mijn moeder hem maakte

Follow my blog with Bloglovin

Waarom smaakt de appeltaart naar grootmoeders recept vaak het beste? Hoe komt het dat de stamppot zelden kan tippen aan die ene stamppot die je moeder vroeger maakte? Ok. Uitzonderingen daargelaten. Maar betrap jij jezelf er wel eens op dat je de recepten van vroeger vaak het lekkerst vindt? Ik wel. Geen enkele arretjescake of perencake komt in de buurt van de cake die mijn moeder vroeger bakte en geen enkele macaroni met kaas smaakt zoals je hem gewend bent. Die smaak, die geur, het is’m gewoon vaak nèt niet.

Maar als ik eerlijk ben vraag ik me af of het aan die smaak zelf ligt of gewoon aan mij. Is het niet zo dat ik voornamelijk mooie herinneringen heb aan de verjaardagen waarop ik perencake kreeg, feestjes waarop ik arretjescake uitdeelde en de vakantie die begon met een bord macaroni? Zijn het de ingrediënten, óf die herinneringen die ik ruik, proef en opnieuw beleef bij het eten van die cake of macaroni?

Hoe dan ook, dit recept van arretjescake ís en blijft voor mij de beste. Maar goed, ik ben niet objectief. Dus maak, proef en oordeel zelf!

Ingrediënten:

recept arretjescake

Note: voor deze foto heb ik de helft van de ingrediënten gebruikt

Ofwel:
250 gr. basterdsuiker
250 gr. roomboter
50 gr. cacao
1 pak theebiscuitjes
2 eieren

Bereidingswijze
1. Verkruimel de biscuitjes (lekker grof voor grote ‘chunks’.
2. Smelt de boter op laag vuur in een pannetje.
3. Roer met een garde de suiker door de gesmolten boter. Roer stevig! Je wilt geen klonten.
4. Meng de cacao door de boter met suiker en voeg als laatste de eieren toe.
5. Spatel tenslotte de verkruimelde koekjes door het mengsel en doe alles in een ingevet cakeblik.
6. Laat de cake minstens vier uur harden in de koelkast.

Tips? Jazeker!
Voeg extra ingrediënten toe als je dat lekker vindt: rozijnen, nootjes of eventueel een vleugje amaretto

Liefs,

Nadine S.

Advertenties

6 Reacties op “Arretjescake: de smaak van vroeger

  1. Heerlijk. Wel een dikmaker. Zo maak ik de cake ook, maar de laatste tijd niet meer zo vaak want ik kan er niet van afblijven. Anke trakteert altijd op arretjescake als zij weer afscheid neemt bij een bedrijf. De cake gaat helemaal op en het is telkens weer een succes.

  2. Pingback: Feestje? Bak een citroen-poppycake! | R e u t e m e t e u t·

  3. Pingback: Capo di tutti capi van de Italiaanse toetjes: tiramisu! | R e u t e m e t e u t·

  4. Pingback: Back in the days: smeuïge perencake | R e u t e m e t e u t·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s