Amsterdam | Lunchen bij Gartine

Het is al laat. Ik heb een drukke dag achter de rug en ik ben moe. Maar ik ben enthousiast en mijn enthousiasme deel ik graag met jullie. Dat verdient Gartine, en ieder ander die net als ik op zoek is naar af en toe een leuke vervanging van die eeuwige bruine boterham in de middag.

Taksteeg 7. Ja, gevonden! Enigszins verstopt maar toch echt gelegen in hartje Amsterdam. Normaliter haast ik me al turend naar de grond met dichtgeknepen neus door de steegjes naar de Kalverstraat. Ik vind ze donker en smal en ben altijd opgelucht als ik de drukbezochte winkelstraat weer heb bereikt. De Taksteeg is echter relatief breed en goed belicht, dus ik heb geen reden mijn pas te versnellen. Ik blijf staan voor een klein oud pandje, opgeleukt met planten. Dit moet het zijn. En dat was ook zo.

Ambiance? Jazeker!
Eenmaal binnen ben ik meteen verkocht. Het piepkleine historische pandje telt twee verdiepingen, waarvan de eerste etage slechts plaats biedt voor twee tafeltjes. De overige – laten we zeggen zes – houten tafels bevinden zich op de begane grond aan de linkerkant van het restaurant. De linkermuur heeft een soort mintgroene kleur en telt één schilderij. Boven me hangt een grote bruine kroonluchter en het geheel doet gezellig, knus maar toch fris aan. Achterin het restaurant ligt de keuken en bar, vanwaar een breed glimlachende jongeman ons tegemoet loopt om ons te ontvangen.

“We zitten helemaal vol” is zijn teleurstellende mededeling. Of we niet gereserveerd hebben? Maar! De enige onbemande tafel is pas een uur later gereserveerd dus we besluiten niet te twijfelen en onze slag te slaan. Het eerste wat me opvalt is het oog voor detail. Op iedere tafel siert een uniek en antiek peper-en-zoutstelletje en oud bestek met houten heft. Schattig! Ik kan het niet anders verwoorden. Het zijn de kleine dingen die het doen zei mijn moeder vroeger altijd. Ze had gelijk.

Het eten
Op de menukaart prijken broodjes die je vermoedelijk niet dagelijks zelf maakt of zelfs maar eerder gehad hebt. Goed. Ik ben nog jong en culinair gezien onervaren maar je zult het met me eens zijn dat ze niet alledaags zijn. Verdorie, ik kon niet kiezen. Uiteindelijk koos ik voor een zuurdesembol met Blue de Causses (blauwschimmel kaasje uit de Pyreneeën) met chutney van rode ui, walnoot en pistachenoot. Mijn vriend bestelde het geroosterd brioche brood met een crème van Parmezaanse kaas, gebakken portobello paddenstoelen en rozemarijn. Ik heb van beide geproefd en alle twee smaakten ze erg goed. Vooral het zoute van het kaasje met het zoetzure van de chutney was lekker. Het enige kleine puntje van kritiek was wat mij betreft het bestek. Het antieke, schattige mes moest ik met enige druk door mijn brood zagen. Van de andere kant geniet je op die manier langer van je maaltijd. Ik moet toegeven dat ik een grote eter ben en mijn ogen zijn zelden groter dan mijn maag. Taarten – in een koeling die pontificaal voor mijn neus stond – riepen me smekend toe: Pick me! Pick me! Dus hebben we na ons broodje een cheesecake met witte chocolade en een cheesecake met speculaas en espresso gedeeld. Tja. Wat kan ik zeggen? Beter proef je ze zelden!

Drank
Ik dronk warme amandelmelk en mijn vriend een warme, ja warme, appelsap met vermeende kruidnagel een kaneel. De amandelmelk was prima in orde: licht-zoet, luchtig maar ook vol van smaak. Dat bedoel ik nou, weer eens wat anders dan een kopje koffie! Over koffie gesproken, de buren werd een cappuccino geserveerd met een goeie, brede laag schuim. Zoals het hoort dus. Het gras is altijd groener bij de buren dus mijn vriend volgde zijn voorbeeld.

De bediening
Diezelfde hartelijke man uit de bediening die ons ontving (hij zou zomaar de eigenaar kunnen zijn), heeft ons het grootste gedeelte van de tijd geholpen. Hij was enorm vriendelijk en zijn lach leek oprecht gemeend. Zelf heb ik jarenlang in de horeca gewerkt en ik weet hoe ontzettend leuk, maar ook zwaar het werk af en toe kan zijn. Deze man leek me iemand die horeca `in zijn bloed` heeft zitten. Hij straalde het uit, zoiets zie je. Maar goed. Het is natuurlijk wel een één-moments opname.

Extra
Met zijn tweeën betaalden we dertig euro exclusief fooi. Hiervoor hebben we twee broodjes, drie drankjes, twee stukken taart en een leuke invulling van de middag gehad. We zijn met een voldaan gevoel en een glimlach vertrokken. Bij het betalen werd ik geconfronteerd met hun kookboek. Dié wil ik! Ik besluit me goed te gedragen en mijn schoen te zetten dit jaar. Wie weet is de Klaas me goed gezind. Gartine ga ik in ieder geval vaker bezoeken, weliswaar op reservering de volgende keer.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op de website van Gartine!

Advertenties

3 Reacties op “Amsterdam | Lunchen bij Gartine

  1. Pingback: Amsterdam | Lunchen bij T: écht genieten! | R e u t e m e t e u t·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s