Barcelona: een oneindige belevenis door mijn ogen

[Ik word vaak gebeld. ‘Of ik nog leuke tips voor een weekendje Barcelona heb’. Natuurlijk heb ik dat. Ik ben Barcelona-gek. Door mee te doen met een schrijfwedstrijd van de Telegraaf en een reisverslag over Barcelona te schrijven sla ik twee vliegen in één klap. Ik maak kans op een reis naar India én ik bespaar mezelf een hoop moeite door een kant-en-klaar verhaal te schrijven waarin álles staat wat je moet weten over deze stad: de belevenis en tips waar een reisgids je niet van voorziet]

barcelona

“Stadsgidsen zijn er genoeg. Belevingen te weinig” – Nadine Suntjens

Sluit je ogen, pak mijn hand. Nee, niet écht. Denkbeeldig. Ik begeleid je door de stad. Door de stad der dromen. Waar ogen te kort komen en de tijd vervliegt. Ik begeleid je door het doolhof van steegjes¹. Een donker woud aan restaurants en barretjes om te drinken. DRINK! Drink hier de beste Spaanse wijn² in het knusse wijnbarretje³ op het sprookjesachtige plein te midden van het woud. Bestel voor vier euro een Mojito⁴ twee straten verderop. Bestel er nog één, en nog één. Nip voor slechts één euro van je glas champagne in een veredelde schuur⁵ verstopt in het labyrint van straatjes. Ben brutaal, doe primair. Meng je door de drukke, staande Spaanse massa. Het mag. Bemachtig een plek aan de bar. Heb de avond van je leven. Laat je betoveren in La Chupiteria⁶. Bestel het ene magische shotje na het andere. Vuur, slagroom en pure natuurkunde. Praat, schreeuw, ontmoet, lach en GENIET! Geniet van haar stedelijke schoonheid, de rust, de drukte, de markt⁷, de zon, het park⁸, het strand en de zee. Ga ‘skinny dippen’ by night. Met je geliefde. Of alleen. Wat maakt het uit. LEEF! Leef je uit in de chique strandclubs⁹, de kroeg¹⁰ met sangria, in de talloze bars en EET! Eet Pimientos de Padrón, Patatas bravas en Calamares in het beste tapasrestaurant¹¹ van de stad. De lekkerste tapas, om over de smakelijke pinchos¹² en verse koekjes¹³ in het centrum nog maar te zwijgen. ZWIJG! Zwijg bij het uitzicht over de stad vanaf haar heuvels¹⁴. De stad die je de adem beneemt en je van je gedachten berooft. Stilte. Duister. En duizenden lichtjes. Ik begeleid je. Ik begeleid je door die donkere straten en duizenden lichtjes op de fiets¹⁵. Maak de stad eigen, maak hem de jouwe. Fiets totdat je de straten hoort suizen onder je wielen, je zweeft over het wegdek en de wind in je oren huilt. HUIL! Huil in de fabuleuze kerken en Kathedraal¹⁶. Om z’n indrukwekkende gedaante. Omdat je je nietig voelt. Omdat het je raakt. Laat je tranen stromen. Geneer je niet. Huil bij de ontelbare graven in de stad der doden¹⁷. De stad der daverende stilte. En omdat je haar weer moet verlaten, uiteindelijk. Jóuw stad der dromen.

Maar het is geen droom. Het is echt. Zie je het voor je? Je bent in Barcelona. Laat mijn hand los. Open je ogen. Nu heb jij de stad beleefd, zoals ikzelf de stad heb beleefd. Mijn avontuur is voorbij. Maar de herinnering blijft. En zo beleef ik Barcelona. Ieder keer weer.

Barcelona: een stad die je verrast, grijpt, vast houdt en nóóit meer los laat.  Specifieke tips:

1. Barrio el Borne en Gótico
In deze wijken zijn de steegjes smal, de gebouwen hoog. De muren bieden verkoeling terwijl een smal streepje zonlicht de straten verlicht.

2. El Perro Verde (lees: De groene hond)
Een Spaanse witte wijn, geschonken bij het La Vinya del Señor (ongeveer 15,-) en te koop in de beste wijnhandel van de stad: Vila Viniteca.

3. La Vinya del Señor
Wijnbarretje op het Plaza Santa Maria. Wijn, getemperd licht, avondlange gesprekken en romantiek. Voor mij is La Viña alles in één.

4. Princesa 23
Op de Calle de la Princesa 23 in kun je in deze bar de beste Mojito van de stad bestellen. En potverdorie nog betaalbaar ook: 4,- per glas!

5. La Champagneria
Ligt op de Calle Reina Christina. Binnen is het rumoerig en druk. Bestel hier – SCHREEUWEND! – cava voor 90 cent per glas en vette happen.

6. Espit Chupitos
Het ene na het andere alcoholische kunstwerkje wordt hier gemaakt op de Calle d’Aribau 77. Lekker: eentje met tiramisu, vuur en hocus-pocus.

7. La Boqueria
De bekendste versmarkt op de Rambla. Voor 2 euro kun je hier exotische fruitsalades of -sapjes kopen. De kraampjes zijn prachtig om te zien!

8. Park Güell
Deze tip lees je natuurlijk ook in talloze reisgidsen. Het enige wat ik je wil meegeven is dat het ECHT het bezoekje waard is.

9. SHÔKO en Opium
In Barceloneta. Denk aan DJ’s, cocktails en een open lounge op het strand. Wees slim en regel kaartjes via de propper om de hoek.

10. La Oveja Negra (lees: Het zwarte schaap)
Een grote open ruimte op de Calle Sitges 5 met tafels, banken en geen muziek. Leuk om anderen te ontmoeten. Een liter Sangria kost 9 euro.

11. La Cerveceria Catalana
Beste tapasrestaurant van de stad op de de Calle de Mallorca 236. Je staat minstens een half uur op de wachtlijst, maar dit is een MUST-GO!

12. Sagardi
Ligt op de Calle L’Argenteria, dichtbij La Vinya. Hier bestel je pinchos (tapas met een stokje). Betaalbaar en prima voor de kleine trek!

13. Caelum
De meest gezellige koekjeswinkel van de stad. Drink hier (op de Calle Palla 8) een kop koffie of thee met hemelse, versgebakken koekjes.

14. De Tibidabo en Montjuïc
Voor het mooiste uitzicht! Op de Calle de Manuel Arnús 2 op de Tibidabo vind je MiraBlau: een panoramische cocktailbar, een droomplek!

15. Mattia46
Wie dit niet doet is GEK! Huur voor maar 5 euro per dag een fiets bij Mattia46 op de Calle Unió 30. Alleen op die manier ontdek je de stad.

16. Cathedral de Santa Eulàlia
De Kathedraal gelegen aan het Plaza de la Seu. Wat je binnen ziet maakt indruk. Veel goud, beelden, gewelven en kitsch. Werkelijk prachtig.

17. El Cementario de Montjuïc
Een begraafplaats met meer dan 1 miljoen graven, opgestapeld in lange muren. Een dorp waar je kunt wandelen tussen zij die overleden zijn.

Liefs,

Nadine S.

Advertenties

2 Reacties op “Barcelona: een oneindige belevenis door mijn ogen

  1. Hoi Nadine,
    Wat een geweldig leuk artikel over Barcelona! Het stond al op mijn verlanglijstje, maat als je dit leest wil je er meteen naartoe.
    Groetjes
    Jeanne Snijders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s