Amstelveen: Dineren bij Aan de Poel

[20:30 p.m: Ik nip aan mijn champagne. Jij ook. De amuse wordt geserveerd en brood met boter en basilicummayonaise. Het smaakt goed. Echt goed. Nog een amuse volgt en daarna de eerste gang. De wijn wordt ingeschonken. En nog één, en nog één. Er wordt gelachen. Jij, ik en om ons heen. Nog vijf gangen te gaan.]

Aangekomen bij restaurant Aan de Poel in Amstelveen worden we hartelijk ontvangen door een jongeman bij de entree. Onze jas wordt aangenomen en we worden begeleid naar onze tafel. Wow! Is mijn eerste indruk. Dit restaurant ziet er goed uit! Aan de Poel is onlangs gerestyled en heeft een ontzettend mooie uitstraling gekregen met veel natuurtinten. Enerzijds doet het restaurant chique aan, met het gesteven witte tafellinnen op de tafels, het zwarte meubilair en de muur bestaande uit vlakken in verschillende kleuren bruin. Anderzijds is het speels en modern, met een bar die gescheiden wordt door een zwart draadgordijn en grote bloempotten op pilaren, gevuld met felroze en rode bloemen van zijde. Het geeft het strakke geheel een vrolijke touch. Leuk!

Ons tafeltje in het midden van het restaurant wordt gescheiden van de andere tafels door zo`n zelfde pilaar met bloemen. We hebben dus zicht op de ene helft van het restaurant, maar toch nog een gevoel van privacy. Hoewel het enigszins donker is in het restaurant, wordt iedere tafel afzonderlijk beschenen door het licht van spotlights. Misschien ligt het aan mij of mijn interesse in de psyche van de mens, maar ik voelde me op die manier ook danig in de spotlights staan. Beter gezegd: zitten. Grappig toch?

Eenmaal aan tafel geschoven worden we voorzien van een glas bruisende champagne, knapperig bruin brood met basilicummayonaise, boter, peper, zout en olijfolie in grappige pipetjes. Daarna volgtde eerste amuse: vegetarische kroepoek. Een goed begin! We hebben er zin in. Handig inspelend op onze opgewekte zintuigen verschijnt de maître aan onze tafel.

[“Goedenavond, welkom!” . Robbert schudt mijn hand. Ook die van jou. Ik vind hem aardig. Hij zegt dat hij een leuk avondje voor ons in petto heeft. Hij wil ons verrassen. Nou ja niet hij, maar de keuken. Of er dingen zijn die we niet lusten. Ik láát me verrassen, jij ook. Ik neem het wijn-arrangement, jij het bob-arrangement. Kun je toch nog meedoen. Gezellig!]

De tweede amuse is een feit: een rechthoekig bordje opgemaakt met een bolletje van zuurkool in een krokantje van pompoen en kerrie-crunch, daarnaast komkommer en een belini met kaviaar. Het smaakt voortreffelijk. Voornamelijk het zuurkoolballetje met zijn frisse, verfijnde smaak, het rolletje van pompoen en de kerrie-crunch is erg lekker en ik vind het leuk dat er met verschillende structuren wordt gewerkt. Ondertussen wordt er water gebracht – met bubbels – kunstig ingeschonken door de bediening (overigens niet in rekening gebracht). En daar komt`ie dan, de eerste gang is een feit. We beginnen met gemarineerde kreeft met aubergine en frisse reepjes appel, aan tafel overgoten met een bisque. De aubergine heeft een typische rooksmaak, zo lekker heb ik hem nog nooit geproefd. Daarbij drinken we een Sauvignon Blanc uit 2010 uit Marlborough met een volle textuur en structuur, zo vertelt de sommelier. Een heerlijke combinatie.

De tweede gang is misschien wel mijn favoriet: Oriëntaalse gamba`s met een rettich van ui, komkommer en sesamzaadjes en een pakketje gevuld met zeewier en dungesneden worteltjes. De geuren en smaken zijn zo sterk dat je je al kunt verheugen op het gerecht voordat je een hap genomen hebt. Een witte wijn uit 2010 – een combinatie van semillon en sauvignon – wordt geschonken met een volle smaak. Een goede keuze van de sommelier vind ik, want de wijn valt niet weg bij het kruidige gerecht of andersom.

Al babbelend over `vanalles en nog wat` wordt intussen het derde gerecht opgediend: op de huid gebakken kabeljauw met uitgebakken lardon, een basilicumdruppel en bloemkool op een aardappeltoefje. De vis is boterzacht en lekker van smaak. Daar waar ik kabeljauw vaak smaakloos of ietwat taai vind, is hiervan sprake van het tegenovergestelde. Lekker met het hartige van de spek en de hooggeconcentreerde smaak van de basilicum! Wat dronken we erbij? Een Italiaanse, langgerijpte wijn met een ronde, lichtzoete smaak en een vrij overheersende nootgeur. Lekker!

Nog nagenietend van de kabeljauw wordt de vierde gang ingezet: een tartine van foie gras met een topping van truffel. Daarnaast wordt in een decoratief glazen kommetje een salade met foie gras, paddenstoelen en radijs geserveerd. Ik had besloten me te laten verrassen door de keuken, dus dat betekent dat ik open sta voor alles wat geserveerd wordt. Dit gerecht is smaakvol bereid met de truffel en de salade, maar deze gang is niet mijn favoriet. Het is vrij machtig. Goed, van alle heerlijke gangen die je opgediend krijgt kan er altijd één tussen zitten die iets minder in de smaak valt dan de andere. Bij dit gerecht wordt een Pinot Gris uit 2012 uit Nieuw-Zeeland geschonken. Een wijn die goed in balans is en lichtzoet van smaak.

Het vijfde gerecht is een langzaam gegaarde kalfssukade (Black Angus) in jus, met een zoet worteltaartje, wat champignons, spitskool en gemarineerde wortel. Dit ruikt goed! Een stevige, kruidige kaneelgeur dringt mijn neus binnen. Het vlees is ontzettend mals van binnen met een – haast wel – krokante korst. Het klinkt misschien vreemd maar je zou bijna kunnen zeggen dat het vlees smelt op je tong, wow! Het hartige van de sukade met het zoete van het taartje maakt dit gerecht tot een goed huwelijk met als getuige een volle rode wijn.

Even een evaluatie voordat de desserts worden ingezet: opmerkelijk vind ik de timing waarmee de gerechten worden geserveerd: erg prettig! Misschien zou een ander het als te snel, of langzaam ervaren, maar voor mij is het precies goed. We zijn door verschillende mensen uit de bediening geholpen, van jong tot (iets) ouder. Ik denk dat ik ondertussen ongeveer vijf personeelsleden aan onze tafel heb geteld. Dit had een puntje van kritiek kunnen zijn, maar was het in dit geval niet. De bediening is goed op elkaar ingespeeld en de service verloopt als een geoliede machine. Ik kan het niet anders zeggen. Onze vragen worden door iedereen afzonderlijk keurig beantwoord. Iedereen heeft kennis van hetgeen op je bord ligt bijvoorbeeld, tot in de kleinste details aan toe. Misschien is dat iets wat je als vanzelfsprekend kunt ervaren, maar ik vind dat knap! Daarnaast is eenieder van de bediening enorm attent en alert. Zo werd toen ik mijn camera tevoorschijn haalde meteen gevraagd of er een foto van ons samen gemaakt diende te worden, en het brood aangevuld toen het laatste sneetje van het bord werd gevist. Ze zijn haast ongemerkt, continue aanwezig. Nee, het ontbreekt ons werkelijk aan niets. Ook leuk om te weten is dat de porties van de gangen precies goed zijn. Is het echter teveel voor je, kun je er zelf voor kiezen een gerecht over te slaan. O.k. Genoeg geëvalueerd.

We zijn aangekomen bij het zoete gedeelte van ons menu. Het eerste nagerecht – een soort amusenagerecht – is een Bastogne-crumble met een bolletje ijskoude peer. Lekker fris en zoet! We krijgen er een zoete dessertwijn bij geserveerd. Deze smaakt me zo goed dat ik er nog een tweede glas van volgeschonken krijg voor de volgende gang. Kijk, dat vind ik nou leuk. Attent opgemerkt door de sommelier! Uiteindelijk sluiten we het diner af met een dessert, bestaande uit frisse appelsorbet en crumble, en een cakeje waarbij appel en peer de boventoon voeren. Een mooie afsluiter van ons diner. Ik kijk om mee heen. De laatste gasten in het restaurant maken aanstalten om te vertrekken. Zo ook wij. Tevreden voldaan van ons culinaire feestje staan we op.

[23:30 p.m: Is het écht al zo laat? We verlaten het restaurant en vervolgen onze weg naar huis, een onvergetelijke avond afsluitend. We hebben écht genoten. Jij en ik. Voor herhaling vatbaar.]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s