Kneuterig-knusse High Tea

[Met dank aan Nina Rolsma, zonder wie het niet mogelijk was geweest zo’n knetterlekkere bietensoep te maken]

high-tea Koken. Vroeger werd ik er niet om aanbeden. Op mijn achttiende zette ik voor het eerst aardappelen op het vuur en op mijn twintigste wist ik hoe dat écht moest. Bonen waren standaard slap en doorgekookt, mascarpone dacht ik terug te kunnen vinden in het Italiaanse achternamenregister en munt verwarde ik moeiteloos met soepgroenten. Toch heb ik door de jaren heen een flink aantal kneepjes van het vak geleerd. Want koken heeft wel iets gezelligs, vind ik. Vind je niet? Iets kneuterig-knussigs. Aááh, cute! Een fornuis met pruttelende pannen op het vuur, een appeltaart in de oven en IK met een geblokt keukenschort aan, restjes beslag aan mijn handen en bloem op het puntje van mijn neus. Zie je het voor je? Ruik je die warme kaneelgeur? Oeh-lálá!

High Tea
Enfin, eens in de zoveel tijd pak ik uit. Cadeautjes. Ja, dat ook. Maar ik bedoel het eigenlijk spreekwoordelijk, gekkie. Dit keer heb ik voor vriendinnen een Kerst High-Tea georganiseerd. Zo’eentje waarbij alles zelf gemaakt is. Zie je mij weer voor je? In die keuken achter de stoof met mijn geblokte keukenschort? Want dat is wat het was: ik aan het bakken en koken. Uúúren – nee, wat zeg ik? – dááágen lang. Van scones tot fudge: niets kwam uit een pakje of zakje. Ik verdien een pluimpje. Lintje mag ook. Hoe dan ook, je vous présente…:

Le Menu

high teaEen paar leuke tips

serveer de thee in wijnglazen, de soep in stoofpotjes en doe wat bosbessen, bramen of granaatappelpitjes in de champagne voor een feestelijke ‘touch’. Etaleer verder A-L-L-E pracht en praal die je in huis hebt. Een High-Tea balanceert namelijk vaak tussen kunst en kitsch. De reacties waren bij mij in ieder geval gi-ga-leuk. Ze varieerden van “Hebben jullie ooit zo’n home-made high tea gezien? Wij mogen proeven!” tot “In het echt is het nog veel mooier! Dit kan je niet in een foto vatten. WOW!”. Ik verzin ze niet zelf. Echt niet.

O.k. Ik maak nog steeds wel eens foutjes. Een druppel gloeiende-bloedhete fudge bezorgde me een open blaar op mijn hand, de brownies miste een heel(!) pak boter en afwijken van het recept bezorgt me sowieso (of zo-ie-zo, wat je zelf lekker vindt) angstzweet. Maar ach – who cares? – oefening baart kunst. Ik vond het fantastisch om te doen, het was rete-lekker en héérlijk kneuterig-knus. Burrrp.

Liefs,

Nadine S.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s